De eerste echte christelijke hosting provider

 

Algemeen
Kerkplein Waterland is een activiteit van een aantal protestantse gemeentes en de RK Parochie in Waterland.


     
 

JANUARI 2019

 

EVOLUTIELEER  ALS GODSDIENSTIGE UITDAGING 

In 2018 schetste de bioloog Wessel Lageweg op Kerkplein Waterland glashelder de hoofdlijnen van de evolutieleer.  Aanleiding was het verschijnen van het boek ‘En de aarde bracht voort ...’   Daarin gaat hoogleraar theologie Gijsbert van den Brink na wat de consequenties van de evolutieleer – gesteld dat die waar zou zijn – zijn voor basisovertuigingen binnen het christelijk geloof.  Voor welke uitdagingen wordt christelijk geloof door de evolutieleer gesteld? En hoe ingrijpend zijn die? 

Na de bioloog nu een theoloog op het Kerkplein:  Eugène Baljet, die kort met u de belangrijkste uitdagingen met u doorneemt en op enkele ervan dieper met u zal ingaan. 

Bij voldoende belangstelling kan deze avond in kleiner verband een vervolg krijgen van nog twee samenkomsten.  

 

dinsdag 15 januari

De Lutherse kerk,  Zuideinde 39, Monnickendam

Van 20.30-22.00 uur. De kerk is open vanaf 20.00 uur.

 

 

ACHTER HET GORDIJN

Filmavond met de maker

De Koerdisch-Nederlandse Janyar Zakholi uit Monnickendam maakte een hele korte maar indrukwekkende film (5 min.) over de rol van sociale media in het Groot Midden Oosten. Zij deed de opleiding Media Communicatie en Informatie, Audiovisueel & Animatie aan het ROC in Amsterdam en doet vrijwilligerswerk bij Omroep PIM en verzorgt de techniek bij de filmavonden van Kerkplein Waterland.

Op deze avond van Kerkplein Waterland vertelt  zij over zichzelf en over haar  film.

 

Natuurlijk zullen we haar film, die op het Arab Filmfestival te zien was, ook gaan bekijken.

Aansluitend bij het thema van haar film vertonen we een documentaire van regisseusse Mijke de Jong. In deze korte documentaire (40 min.) gaat de vrijgevochten Nederlands-Turkse Nazmiye Oral het gesprek aan met haar moeder, een traditionele moslima. Zij bespreekt alles waar vroeger in het gezin níet over gesproken werd. Het verhaal van Nazmiye schept afstand binnen haar familie, maar ook intimiteit.

 

Woensdag 23 januari

De Bolder, tijdelijk in bibliotheek Karmac, ’t Spil 19, Monnickendam! Ingang achter de bibliotheek, bij de hoge mast, rechtse dubbele blauwe deur.

Aanvang 20.30 uur!

 


 

OP ZOEK NAAR DE BIOLOGISCHE OUDERS

Filmavond

Je verdwaalt als kind in India, je wordt geadopteerd door een Australisch echtpaar en hebt een gelukkige jeugd. Maar flarden van herinneringen aan vroeger doen je later op zoek gaan naar je biologische ouders. Dat zijn de ingrediënten van deze film die gebaseerd is op een waar gebeurd verhaal. Een zoektocht naar een speld in een hooiberg met een ontroerende ontknoping.

 

Donderdag 31 januari

De Bolder, tijdelijk in bibliotheek Karmac, ’t Spil 19, Monnickendam! Ingang achter de bibliotheek, bij de hoge mast, rechtse dubbele blauwe deur.

Aanvang 20.00 uur.

Toegang gratis, collectebus bij de uitgang.