De eerste echte christelijke hosting provider

Algemeen
Kerkplein Waterland is een activiteit van een aantal protestantse gemeentes en de RK Parochie in Waterland.


                                  

              

 

 

Januari 2018

 

DE ZIEL VAN DE MILITAIR: FRED OMVLEE

Afgelopen jaar toonde de televisie een serie indrukwekkende interviews van Koen Verbaak met een aantal militairen. Onder hen een piloot van een F16. Allen legde hij ook de vraag voor of ze als militair wel eens iemand hadden gedood.

Ook de piloot moest antwoorden. En het kon toch haast niet anders, zei de interviewer terecht, of hij moest bij het treffen van doelen toch onvermijdelijk ook onschuldige mensen hebben geraakt. Daar werd het interview ongemakkelijk en de piloot eenzaam.

Terwijl hij daar toch niet op eigen initiatief, maar namens ‘ons’ had gevlogen!?

Over die eenzaamheid, de last die je als je op militair op je ziel gelegd kunt krijgen, doordat je doodt,  praten we met dominee Fred Omvlee, predikant bij defensie. 

 

Dinsdag 16 januari

De Lutherse kerk, Zuideinde 39/41 Monnickendam.  Aanvang 20.30 uur Kerk open vanaf 20.00 uur. Toegang gratis, collectebus bij de uitgang.   

 


EVOLUTIETHEORIE EN SCHEPPINGSGELOOF    Wessel Lageweg en Eugène Baljet 

Naar het besef van velen gescheiden werelden. Onverenigbaar ook. Hang je het ene aan, dan val je het andere af. Kan niet anders. Of de evolutietheorie of het scheppingsgeloof bepaalt je wereldbeeld: zo stellen vele gelovigen en niet-gelovigen het.  En lijken er tevreden mee. Hebben we intussen echt helder voor ogen waar we het over hebben?  Wat eigenlijk behelst de evolutietheorie? Welke gegevens / waarnemingen riepen deze theorie op? Waarom lijkt het momenteel met voorsprong de beste verklaring?

Wessel Lageweg, docent pure sang, bioloog, krijgt eerst en ook veruit het langst het woord en legt u de laatste stand van zaken haarfijn aan u uit. Voor welke theologische problemen stelt de evolutieleer het christelijk scheppingsgeloof? En zijn er problemen die onoverkomelijk zijn?

Eugène Baljet, predikant, zet de meest prangende kwesties voor u kort en helder op een rij.  Het theoretisch slagveld overziend benutten we de rest van de tijd voor een ongetwijfeld geanimeerd gesprek tussen aanwezigen en inleiders.   

Dinsdag 23 januari

De Lutherse kerk, Zuideinde 39/41 Monnickendam.  Aanvang 20.30 uur Kerk open vanaf 20.00 uur. Toegang gratis, collectebus bij de uitgang.   

 


ONVERMOGEN EN ONWIL

Filmavond

Lee Chandler is een solitaire man, ongevoelig voor sociale codes. Na het plotselinge overlijden van zijn oudere broer wordt Lee Chandler aangesteld als voogd voor diens zoon. Lee keert terug naar zijn geboortedorp om voor hem te zorgen. Daar moet hij om zien te gaan met zowel zijn ex-vrouw Randi als de gemeenschap van North Shore. Als kijker komen we steeds meer te weten over het verleden.

Donderdag 25 januari

De Bolder, ’t Spil 1, Monnickendam. Aanvang 20.00 uur. Toegang gratis, collectebus bij de uitgang